Tuesday, March 8, 2011

Manfaat dan Khasiat Minum Kopi

LUPAKANLAH bahawa kopi boleh menyebabkan anda tidak dapat tidur pada waktu malam, membuat anda gelisah atau meningkatkan tekanan darah anda. Menurut Profesor Peter Martin, pengarah Institut Kajian Kopi di Universiti Vanderbilt, Amerika Syarikat, kopi berpotensi baik untuk manusia. "Hasil awal dari kajian yang kami jalankan menunjukkan bahawa kopi berpotensi mempunyai kebaikan untuk kesihatan.


Menurut Profesor Martin lagi, dalam laporan Reuters, kebanyakan kajian mengenai kopi sepanjang 20 tahun lalu tertumpu kepada kafeina yang merupakan ramuan aktif yang utama dalam kopi. Kafeina merangsang sistem saraf utama dan telah lama digunakan sebagai ubat pelega sakit, pengawal selera, penghindar ngantuk dan sebagai rawatan untuk merawat demam dan semput.

Yang tidak baiknya, badan kita boleh menjadi ketagih kepada kafeina dan ini boleh mengakibatkan beberapa kesan sampingan jangka pendeknya, termasuklah corak tidur yang terganggu, perasaan berkecamuk dan tekanan darah yang meningkat. Bagaimanapun, hasil awal daripada kajian yang dilakukan oleh Institut Pengajian Kopi itu menunjukkan bahawa kopi juga kaya dengan antioksidan -- bahan yang mengurangkan kesan-kesan bahan bahaya dalam diri manusia dan dapat melawan beberapa jenis penyakit. Oksigen yang bercampur dengan kimia-kimia lain menjadi partikel terangsang (charged particles) yang dipanggil radikal bebas yang merosakkan sel-sel dan tisu dalam badan kita.

Tetapi, dengan adanya antioksidan, terhindarlah kerosakan seperti ini melalui pembentukan radikal bebas. Radikal bebas boleh menjadi penyumbang utama kepada beberapa penyakit seperti penyakit jantung, barah dan katarak mata serta kemerosotan sistem saraf dan daya ketahanan. Hasil kajian oleh Institut Kajian Kopi itu juga menunjukkan bahawa kopi mengandungi empat kali lebih tinggi kadar antioksidan berbanding teh -- satu lagi sumber yang kaya dengan antioksidan, kata Dr Euan Paul, pengarah saintifik Pusat Maklumat Sains Kopi. "Adanya prospek bahawa kopi boleh mengurangkan risiko kematian akibat sakit jantung adalah penting dan mendorong kami untuk membuat kajian lanjut," kata Profesor Martin.

Badan manusia melawan unsur-unsur bahaya dalam dirinya dengan beberapa cara termasuk melalui sistem perlindungan enzim dan antioksidan. Beberapa jenis antioksidan terbaik yang diketahui ialah vitamin E, vitamin C dan carotenoids yang terdapat dalam makanan seperti kacang soya, rempah-ratus serta buah jenis limau, bawang dan buah zaitun. Membakar kopi juga didapati meningkatkan kesan antioksidan, dan meniadakan kafeinnya tidak akan merosakkan mahupun mengurangkan kandungan antioksidan itu.

Sejarah
Sejarah kopi dapat ditelusuri jejaknya dari sekitar abad ke-9, di dataran tinggi Eithopia. Dari sana lalu menyebar ke Mesir dan Yaman, dan kemudian pada abad ke-15 menjangkau lebih luas ke Persia, Mesir, Turki dan Afrika utara.

Pada awalnya kopi kurang begitu diterima oleh sebagian orang. Pada tahun 1511, karena efek rangsangan yang ditimbulkan, dilarang penggunaannya oleh para imam konservatif dan othodoks di majlis keagamaan di Makkah. Akan tetapi karena populariti minuman ini, maka larangan tersebut pada tahun 1524 dihilangkan atas perintah Sultan Selim I dari Kesultanan Utsmaniyah Turki. Di Cairo, Mesir, larangan yang serupa juga disahkan pada tahun 1532, di mana kedai kopi dan gudang kopi ditutup.

Dari dunia Muslim, kopi menyebar ke Eropa, di mana minuman ini menjadi popular selama abad ke-17. Orang Belanda adalah yang pertama kali mengimpot kopi dalam skala besar ke Eropa, dan pada suatu waktu menyeludupkan bijinya pada tahun 1690, karena tanaman atau biji mentahnya tidak diizinkan keluar kawasan Arab. Ini kemudian berlanjutan pada penanaman kopi di Jawa oleh orang Belanda.

Jenis biji kopi
Ada dua spesies dari tanaman kopi; Arabika adalah kopi tradisional, dan dianggap paling enak rasanya, Robusta memiliki kafein yang lebih tinggi dapat dikembangkan dalam lingkungan di mana Arabika tidak akan tumbuh, dan membuatnya menjadi pengganti Arabika yang murah. Robusta biasanya tidak dinikmati sendiri, dikarenakan rasanya yang pahit dan asam. Robusta kualiti tinggi biasanya digunakan dalam beberapa campuran espresso.

Manfaat lebih kopi
Kopi membuktikan sebagai minuman kaya khasiat, jika dalam penelitian sebelumnya salah satu kandungan kopi, boleh mengurangi risiko diabetes, memperlancar peredaran darah dan menghilangkan kecelaruan fikiran, ternyata kopi juga boleh membuat sperma manusia berenang lebih cepat dan merangsang kesuburan pria.

Kajian yang dilakukan kelompok dari Universiti Sao Paulo, Brasil menyebutkan pria yang rutin minum secangkir kopi setiap paginya memiliki sperma yang mampu berenang lebih lincah dibanding pria yang tak pernah minum kopi di pagi hari.Mereka meneliti 750 pria yang akan melakukan vasektomi dan membaginya dalam empat kelompok berdasarkan jumlah kopi yang mereka konsumsi, yakni: mereka yang tak minum kopi, peminum kopi ringan (antara satu sampai tiga cangkir kopi per hari), peminum kopi sedang (antara empat-enam cangkir per hari) dan peminum kopi berat (lebih dari enam cangkir per hari). Penelitian ini menggunakan ukuran skala cangkir 100ml.

Hasilnya, mereka yang mengkonsumsi kopi secara rutin setiap harinya memiliki kualiti sperma yang jauh lebih sehat dibanding yang tak mengkonsumsi kopi.Kandungan kafein dalam kopi membantu sperma mampu berenang lebih cepat selain membantu memperbaiki sample sperma dalam proses IVF (in-vitro fertilisation), metode pembuahan di luar rahim.Hasil penelitian tersebut diterbitkan dalam Jurnal hasil wawancara American Society for Reproductive Medicine, di San Antonio.Sementara dalam kajian lain yang dilakukan State University of New York, Buffalo menyebutkan kopi masih jauh lebih baik dari ganja yang terbukti mempendek umur sperma, gangguan ereksi dan berpotensi mengurangi kesuburan secara signifikan.



No comments:

assalamualaikum Pictures, Images and Photos


Heart Attack

Melegakan derita sakit urat

Resdung