Friday, March 25, 2011

Adakah Badan Kamu Mengandungi Kandungan Asid yang Tinggi?

Keseimbanga PH –Keasidan badan yg tinggi boleh membawa maut

Jika keseimbangan asid di dalam badan terlalu berasid, badan kita akan bekerja kuat untuk menutralkan asid itu untuk mencapai keseimbangan. Untuk capai takat ini, beberapa mineral diperlukan untuk menutralkan asid itu. Sedihnya kebanyakan kita kurang mendapat mineral yang penting ini. Ini menyebabkan badan kita terpaksa ‘meminjam’ mineral ini dari organ dan tisu badan kita yg lain. 

Mineral ini dicuri dari jantung kita, otak, tulang , sendi, otot dan kulit, paru-paru, hati dan lain-lain organ dalam badan. Bila mineral dalam organ-organ tersebut telah habis ‘dipinjam’ mereka akan mula menjadi lemah, kurang berfungsi dan gagal. 

Semasa kita masih bayi, tubuh kita penuh dengan simpanan alkali dan metabolisma badan berjalan dengan lancar. Bila orang mati tubuh mereka secara perlahan-lahan akan bertukar menjadi asid. 


Bagi pesakit yang ada simpton-simpton kronik seperti arthritis, kencing manis, emphysema, arteriosclerosis atau kanser, maka tisu serta metabolisma badan mereka telah berkurangan kerana asid dari organ-organ badan mereka yang laim telah dipinjam oleh organ tubuh yang lain. 

Keasidan tisu telah lama disenaraikan sebagai kesan yang menyakitkan kepada badan jika tidak dinutralkan dan dibuang dari badan kita. 

Sebagai contoh, kebolehan badan kita menyerap mineral dan nutrian yang lain akan berkurangan dalam keadaan badan kita berasid. Secara tambahan, dalam keadaan badan berasid, proses yang melibatkan ensim-enzim yang mengawal dan membaiki mekanisma DNA yang rosak akan menjadi lemah di mana hati tidak dapat detoxify logam-logam berat dalam badan kita. Tisu yang berasid boleh menyebabkan pening, tekanan dan stress. 

Apa itu pH?
PH mengukur keasidan secara relatif atau kealkalian sesebuah larutan. pH 7.0 adalah nutral dan dari 0-7 menandakan keasidan dan dari 7-14 menandakan kealkalian. 

Cara lain untuk menerangkan perkara di atas ialah keasidan akan bertambah apabila pH berada di bawah 7 (asid perut lebihkurang pH 2.0) dan kealkalian bertambah bila nilai melebihi pH 7. 
Untuk penjelasan, di bawah ialah nilai-nilai pH bahan sebelum ia masuk ke dalam badan kita:

· Orange juice is at 3.0
· Tomato juice is at 4.0 
· Milk is at 6.8 
· Neutral is 7.0
· Baking soda is at 9.0 
· Milk of magnesia is at 10.7 
· Household bleach is at 12.5

Bagaimana Untuk Mengetahui bahawa Badan Kita Berasid?

Kita boleh mendapatkan trend keseimbangan asid-alkali dalam badan menggunakan pH strips atau kertas litmus yang boleh dibeli di pharmasi. 

Dalam praktik klinikal, pesakit menggunakan kertas litmus untuk menguji air ludah mereka dan air kencing yang pertama di waktu pagi. 

Jika kamu seperti orang lain yang kerap makan protin haiwan, makanan bakar, makanan yg diproses, gula halus, pasteurized dairy products atau lain-lain makanan yang mengeluarkan asid, anda sememangnya adalah seorang yang berasid. Oleh itu kurangkan makanan ini. 

Menguji pH Kamu 
Kalau kamu menggunakan kaedah air liur, tunggu 2 jam selepas makan. Ludah pada sudu dan letakkan kertas pH. Baca keputusan dengan segera dengan membandingkan warna pH dengan warna pada carta. Bacaan yang sepatutnya ialah antara 6.8 ke 7.2 yang menggambarkan bahawa kamu telah mengalkalikan tisu-tisu kamu. 

Bila menguji air kencing, guna air kencing yang pertama waktu pagi. Isikan air kencing dalam cawan kecil dan uji dengan kertas pH kencig itu. Baca keputusan dengan segera dengan membandingkan warna pada carta. Bacaan 6.4 ke 6.8 adalah baik. Lebih keasidan (dalam julat 5.5 ke 6.4 ) yang biasanya bermaksud kamu membuang lebihan asid di mana buah pinggang anda berkerja kuat untuk melaksanakannya. 

Bacaan kencing di atas 7 boleh membawa maksud bahawa kamu beralkali atau kamu telah menggunakan sebahagian ammonia bagi membantu melawan jangkitan. Bacaan pH sentiasa berubah-ubah bergantung kepada diet dan aktiviti hairan kita. 

Jika ujian kamu adalah berasid, lebih baik kamu beriktibar mengambil makanan yang beralkali sambil mengurangkan makanan berasid. 

Saintis-saintis bersetuju bahawa kandungan asid yang tinggi adalah PENYEBAB kegagalan kesihatan. Jadi pastikan kamu kerap memeriksa paras pH.


Ed. Note: Michael Cutler, M.D. is a Board-Certified family physician with more than 17 years of clinical experience. He is a graduate of Brigham Young University and Tulane Medical School. Dr. Cutler's practice focuses on integrative solutions to health problems, and behavioral and nutritional medicine.

No comments:

assalamualaikum Pictures, Images and Photos


Heart Attack

Melegakan derita sakit urat

Resdung